11.09.2019

De ce se îmbracă oamenii special pentru biserică?


Expresia ,,hainele de duminică” e încă destul de comună, deși mai sunt cazuri în care oamenii nu au auzit de ea. În urmă cu câteva zile am dat de un selfie pe instagram care avea la descriere ,,mergem la biserică, mulțumesc lui x și lui y pentru hair and makeup”, machiajul și părul nu erau aranjate într-un mod prea exagerat, erau chiar destul de discrete (din câte mi-am putut da seama din cunoștințele mele aproape nule legate de makeup) , dar lucrul ce m-a surprins a fost ideea de a ,,te îmbrăca pentru biserică”. Am ieșit de pe instagram confuză, cu o întrebare care m-a urmărit și zilele care au urmat ,,de ce te-ai machia pentru a merge la biserică?” apoi mi-am amintit de femeile din filme care poartă pălării când merg la slujbă, dar și de modul simplu în care oamenii se îmbracă pentru ceremoniile religioase de la sfârșit de săptămână. Iar dacă te îmbraci special pentru biserică, de ce să nu ai și un machiaj pe măsură?

Când eram mică, era o singură regulă pe care trebuia să o urmez în ceea ce privește mersul la biserică, și anume, hainele noi de Paște. În momentul în care mergeam la biserică de Paște pentru a lua Lumină trebuia aproape de fiecare dată să am haine noi, măcar pantalonii sau bluza. Dar, nu a fost niciodată o tradiție în adevăratul sens al cuvântului și nu am fost niciodată atenționată cum că nu aș fi fost vreodată îmbrăcată corespunzător.

În schimb, după ce am văzut postarea cu pricina și am început să mă întreb care e faza cu machiajul și tot încoțopenitul, am zis să văd puțin despre ce e vorba. Pe internet nu e mare lucru, în mare parte articole de opinie despre tinerii care nu se îmbracă corespunzător, sau oameni care cred că nu contează așa de mult cum te îmbraci și dezbateri dintre cele două. Am dat în schimb de o poveste drăguță despre soția unul pastor care a spus că oamenii nu prea mai vin la biserică, dar și când vin, o să se asigure că nu sunt singurii îmbrăcați în blugi (lucru judecat în anumite părți din- cred că erau Statele Unite, dacă nu mă înșel), treabă care m-a făcut să zâmbesc în momentul în care am văzut.

Unii oameni au început să disece versetele biblice în căutarea unei mențiuni că omul care participă la rugăciune trebuie îmbrăcat într-un anumit fel, iar una din ele, nu îmi amintesc cuvintele exacte, știu că era scrisă de Samuel și spunea în felul următor: Dumnezeul se uită după cum e îmbrăcată inima și nu trupul.

Nu vreau să intru prea mult în mențiunile biblice, dar după alte căutări am realizat că toată aranjarea asta înainte de mersul la biserică e mai mult un factor social decât unul religios, așa că mi-am primit răspunsul. Încă din cele mai vechi timpuri preoții au fost recunoscuți în funcție de costumație, acea „uniformă” care ne ajută să facem diferența dintre Papa sau un părinte din România sau de pe alte meleaguri. Ținuta preotului surprinde în mod direct credința respectivă. Iar oamenii, se îmbracă așa cum simt sau din diferite motive, fie că pari mai curățel pentru vecinii pe care îi întâlnești la slujbă sau doar pentru că atunci când te îmbraci special îți dă acel sentiment de bucurie pe care îl ai când ieși din blugii pe care îi porți în fiecare zi și din tricoul preferat. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pinterest