11.08.2019

Despre exces și cum să clasificăm informațiile pe care le primim


Nu e o noutate faptul că suntem într-o vreme în care informația e la îndemâna oricui, iar oricât de utile pot fi știrile și amalgamul de noutăți care-ți apar în feed din secundă în secundă, nu înseamnă că sunt neapărat ceva indispensabil.

Când Diana de la finesociety.ro și-a deschis site-ul, eram tare fascinată de natura scrierii ei și obișnuiam să intru în fiecare zi cu speranța că a postat ceva nou. De atunci, am început să caut alte blog-uri și pagini care să mă bucure la fel de mult și care să reușească prin ceea ce scriu să mă convingă să mă întorc pe pagina lor. În timp, mi-am dorit să găsesc o platformă în care să pot citi toate blogurile pe care le urmăresc, fără să fiu nevoită să intru la „reading list-ul”de pe Blogger.

Aplicația respectivă se numește Bloglovin, iar când am reușit în cele din urmă să îmi fac cont am avut câteva mici neînțelegeri cu ea (aplicația) în materie de organizare, în sensul că urmăream foarte multe lucruri care nu aveau legătură cu mine și cu interesele mele generale, iar multitudinea de știri și de titluri pe care le primeam zilnic mă făcea să mă simt un pic agresată, fiind un fel de obligație „ai dat click pe follow, acum trebuie să te uiți”, numai că, lucrurile nu stau chiar așa.

Procesul e același ca la toate rețelele sociale, dai follow și primești în feed postările pe care oamenii pe care îi urmărești le-au publicat. Simplu, doar că nu e chiar așa. Nu te obligă nimeni să citești ceva care nu-ți place sau care nu te atrage în mod deosebit sau care nu ți se pare măcar puțin interesant, iar gusturile se pot schimba în timp. Un alt lucru ar fi tema discutată pe pagina urmărită, și aici dau exemplu Ziarul Adevărul, pe care îl urmăresc mai mult pentru reportaje decât pentru știri, dar care mă umple zilnic cu notificări despre evenimentele care s-au întâmplat sau care urmează să se întâmple.

Ca student la jurnalism, ni s-a cerut încă din anul I să citim presa pentru o mai bună înțelegere mai multor elemente ce țin de domeniu și care nu pot fi înțelese decât prin lucru practic (care ține și de citirea știrilor). Nu pot nici să mă laud că citesc presa foarte des, deoarece nu vreau să am în minte gânduri prefabricate de o lume într-o veșnică goană după senzațional care le aduce profit. Da, pot să îmi aleg singură știrile, iar asta și fac, dacă nu le aleg cum trebuie, e greșeala mea și cel mai probabil o să învăț din ea, dacă nu, viața merge mai departe. Doar pentru că informația ne este mereu la dispoziție, nu înseamnă că trebuie să fim absorbiți de ea. Sunt oameni care își petrec mare parte a timpului înjurând oameni care vorbesc la TV, sunt oameni care scriu lucruri răutăcioase în comentarii în online înloc să dea unfollow sau unsubscribe și să caute lucruri care îi atrag.

Odată făcut asta, poate fi chiar amuzant să stai online și poate chiar poți scăpa de stres uitându-se la youtuber-ul tău preferat sau citind o postare nouă scrisă de o persoană pe care nu o cunoști, dar îți plac postările ei și vrei să afli ce părere are despe o anumită temă, o persoană care te inspiră.

Bloglovin’ obișnuia să mă umple de știri, pentru că am ales să urmăresc site-uri de știri în același loc unde primeam noutățile de pe bloguri. Știrile însă se strângeau atât de mult încât îmi era imposibil să citesc tot și nu era nicio șansă să ajung la postările care mă interesau cu adevărat. De aceea trebuie să existe o ordine în ceea ce faci și să nu ajungi să te pierzi într-o mare de lucruri care nu ascund ce contează de fapt. Pentru că în acest fel îți poți pierde și timpul și energia în online. Oare de ce ne simțim obosiți după ce stăm o zi întreagă să ne uităm la clipuri pe youtube? Pentru că unele clipuri asta fac, mănâncă timp și energie.

Nu spun că știrile sunt rele (sau că nu e nimic bun de văzut pe youtube), spun doar că se strângeau foarte multe (ceea ce e și normal), de aceea m-am decis să le separ în două aplicații diferite. Dacă aș fi știut să îmi fac propria aplicație, probabil aș fi încercat să le sortez cumva pe categorii, dar cum nu am cunoștințele necesare, mă limitez la ce am: aplicațiile disponibile și utilitatea pe care trebuie să o aibă.

Tu ești în control asupra feed-ului tău, iar cu un singur click poți accepta sau respinge orice tip de informație ar putea apărea. ține doar de tine cum vrei să îți gestionezi contul și cât de mult timp vrei să pierzi urmărind clipuri pe youtube sau stresându-se de un incident care s-a întâmplat în ultima oră într-o zonă în care nici nu te afli.

E o chestiune de alegere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

A little extra something