26.12.2018

Lecturile mele preferate pe anul 2018


E așa ciudat să vorbesc despre cărți, mai ales că m-am decis să las recenziile și să mă concentrez mai mult pe citate decât pe partea de discutat pe baza unui text. Anul acesta însă, m-am decis să fur să  preiau  ideea de la DaisyButter și să spun câteva lucruri despre cărțile care au reușit să mă încânte în 2018 și care au reușit să îmi influențeze atât preferințele literare cât și stilul de scris.

În acest an am citit numai cărțile pe care am vrut să le citesc și pe care le-am simțit mai aproape de gustul meu, care ulterior s-a schimbat în ceva cu totul nou, care m-a surprins și pe mine în momentul în care am plecat spre facultate cu o carte sub braț și cu un zâmbet larg pe buze după ce am achiziționat titluri pe care nu le-aș fi citit niciodată.


MINUNEA de R.J. Palacio
____________

Mi-a dorit să citesc de atât de mult timp, iar în momentul în care am văzut-o în librărie nu m-am putut abține să nu o cumpăr, mai ales că filmul rula în cinema în acea perioadă. Pe parcursul cărții, am oscilat între fericire și nervi. Nu doar pe personaje, ci de felul în care se raportează fiecare la fiecare, de felul în care am găsit o fărâmă din mine în fiecare personaj din carte. 

De la Percy Jackson încoace, am început să-mi pierd răbdarea în ceea ce privește literatura pentru copii, dar Wonder e diferită, are ca temă discriminarea și o idee care m-a atras din momentul în care am citit descrierea pe internet în urmă cu câțiva ani când doar ce apăruse. 

M-am trezit plângând fără să îmi dau seama la unele scene și zâmbind la altele. Am simțit că îmi va plăcea povestea încă de la început și chiar așa a și fost. Wonder e cartea care a dat startul lecturilor sincere pentru mine și m-a ajutat să văd în altă lumină reacțiile oamenilor din mai multe puncte de vedere care țin de cât de diferit ești ca individ.

Cartea m-a învățat că indiferent cine ești sau cum arăți, la sfârșitul zilei contează oamenii care au rămas alături de tine și care continuă să te susțină și să fie acolo pentru tine. Cei care te înțeleg, care rezonează cu tine într-un nivel în care dispare orice judecată sau privire piezișă, unde este loc numai zâmbete și de glume spuse la întâmplare.

NEVERWORLD WAKE de Marisha Pessl
______________________

Cu toate că am citit-o undeva prin iulie și că trebuia să mă decid dacă să mai citesc un capitol sau dacă să mai învăț pentru restanță, în două zile a fost ca și citită. Povestea mi-a amintit atât de mult de Mincinoșii, dar nu pot să-mi dau seama în ce fel. Misterul morții lui Jim cât și reunirea întregului grup nu au făcut decât să mă adâncească și mai tare în poveste. Voiam să fac parte din ea, să fiu și una de-a lor, dar apoi am realizat că mă regăsesc în fiecare dintre personaje și că, într-un fel sau altul, am fost mult mai aproape de ei decât aș fi crezut.

Nu pot să spun mai multe fără să dau de gol ideea cărții, așa că o să mă rezum la atât.

Găsiți citate din carte aici.

PEYTON PLACE de Grace Metalious
_________________

Orașul mic în care toată lumea știe pe toată lumea, am urât mare parte din personajele din carte, dar pe de altă parte, am iubit motivele anilor 40. Am iubit simplitatea pitorească, dar și misterul din spatele fiecărui personaj, acea poveste a fiecăruia care vine la pachet cu fiecare episod în care apar, dar pe care nu o știi până în momentul în care acesta decide să împărtășească sau când se întâmplă un moment neașteptat.

Despre carte am scris mai mult aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PODCAST

Popular Posts

AMP gtag demo

Make it so.