05.07.2016

De ce e așa de greu să fii adult?Responsabilitate. Muncă. Stres. Rutină. Nu m-am gândit niciodată la acest aspect atunci când eram mică și visam la ziua în care aveam să fiu adult. Încă din copilărie am avut gânduri mari, dorințe și visuri atât de îndepărtate și de complexe încât mama obișnuia să îmi zică ,,visează mamă, când oi ajunge tu așa...”. La vremea aceea, nu vedeam decât parte bună a lucrurilor, libertățile pe care le are un adult, pe când, odată ce am crescut și am trecut în rândul lor, am realizat că să fi adult nu e așa cum ne imaginam noi când ne jucam de-a mama și de-a tata, e ceva mult mai mult de atât, care necesită multă răbdare și încredere de sine.

Scrisori de intenție, completarea adecvată a CV-ului fără să adaugi nicio minciună care să îți facă probleme mai târziu, așa cum era în desene, poate ne învățau și ele ceva, într-un fel sau altul, dar nu vedeam noi acest lucru. Angajare, carnet, învățat, bac, facultate, acestea sunt doar problemele noastre, ale celor care abia acum începem să descoperim cum este viața reală, înafara paginii de facebook pe care o accesăm zilnic. Problemele acestea nu sunt nimic față de cele care urmează să mai vină în momentul în care terminăm facultatea și va trebui să găsim un loc de muncă stabil, din care să ne plătim gazele, apa, apartamentul, poate să ne întreținem chiar și familia... Viața vine cu un șir de complicații pe care ori le suporți, ori te decizi că nu le meriți, iar atunci când alegi varianta a doua nu faci decât să dai de lucruri și mai complicate decât cele de care ai fugit prima oară, iar abia atunci reușește viața să te lovească cu adevărat.

Totuși, putem lua în calcul și posibilitatea de-a face ceea ce îți place, lucrul care te face să zâmbești. Am văzut un interviu cu Jean Gavril zilele trecute pe YouTube, iar ce m-a impresionat la el a fost că are un plan de rezervă în cazul în care nu mai poate face nimic din punct de vedere muzical, alegând arhitectura ca plan B, dar folosind-o și ca filozofie de viață, aplicând principiile ei în muzică, cât și în viața de zi cu zi. Mai spunea deasemenea că se provoacă pe sine spre a ajunge mai sus, pentru că atâta timp cât simplu e prea ușor, el vrea să simtă că a ajuns unde este, că și-a construit singur drumul cu fiecare piesă pe care o lansează. M-au impresionat foarte mult cuvintele lui și m-au făcut să realizez că în viață există două drumuri, calea ușoară și cea grea, iar într-un fel calea ușoară nu face decât să te ducă la începutul celei grele, nu știu dacă m-ați înțeles, dar ideea e că atunci când ceva este prea ușor, atunci nu merită să lupți pentru el, pentru că nu va conta atunci când va trebui să conteze. 

În mica noastră lume a online-ului, în care nu facem decât să pierdem timp prețios cu jocuri și activități inutile în loc să fim productivi, poate ar trebui măcar odată să facem cu adevărat ceva, să muncim pentru un lucru și să avem satisfacția că ne săpăm singuri drumul în viață. Mereu mi-au plăcut oamenii care fac ceva, indiferent dacă sunt toboșari, chitariști, pianiști, artiști, scriitori sau că atentează la postul de rezident dintr-un spital din București ( sau poate de undeva din Europa ). Am întâlnit oameni care știu ce să facă, oameni care luptă pentru ceea ce vor, oricât de mult ar dura. Aceste persoane sunt cele care reprezintă cu adevărat conturul țării, cele care nu se sfiesc să încerce și care sunt în stare să parieze pe absolut tot pentru a încerca.

Și aici revin: De ce e așa de greu să fii adult? Poate că nu este, poate am fost noi prinși în copilărie prea mult timp, iar acum când trebuie să trăim în lumea reală nu facem decât să ne plângem, să negăm faptul că acum suntem responsabili de absolut orice ține de noi. Un articol mai vechi postat pe blogger, am vorbit despre de ce insistă lumea să își facă majoratul, îmi amintește de privilegiile care vin odată cu vârsta, dar care nu sunt potrivite tuturor. Mă întreb dacă la 21 de ani voi îndrăgi viața de adult? O să îmi răspund la întrebarea asta în trei ani, cu puțin noroc, dacă îmi amintesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PODCAST

Popular Posts

AMP gtag demo

Make it so.