12.06.2016

Cât suntem de influențați de producțiile TV


Este interesant cum un serial îți poate schimba complet percepția asupra lumii. Își poate influența decizia pe care ai luat-o cu mult timp în urmă, te poate face să vrei să te îmbraci într-un anumit fel sau să acționezi precum personajele tale preferate. Problema asta e mai cunoscută într-un fandom, pentru că membri acestuia vor să fie ca personajele pe care le îndrăgesc, chiar eu m-am îmbrăcat cumva în călătoria mea în Germania ca Marty McFly din Înapoi în viitor, ceea ce sună ciudat, știu, dar îmi place la nebunie vesta aceea roșie peste geaca de blugi și ochelarii de aviator (pe care i-am căutat ca disperata pe acolo numai ca să descopăr că erau și la noi, mult mai ieftini, chiar).

Sunt momente în care ne-am dori să avem vieți mai interesante, pline de momente amuzante și nebunești, dar și să îndrăznim să facem lucruri la care nu am visat niciodată. Poate nu putem face lucrurile pe care le vedem în filme sau într-un sitcom cu un producător de nota zece, însă, sunt lucruri din seriale care se prind de noi fără ca măcar să ne dăm seama. Ajungem să preluăm vocabularul, gusturile vestimentare și alte lucruri, dar așa cum am spus la început, personajele noastre preferate te ajută cumva într-un mod obiectiv, pentru că, în raport cu ele, ne dăm seama cine suntem noi cu adevărat. Greșelile lor, chiar dacă imposibile în cazul producțiilor SF sau horror, ne oferă din experiența lor fictivă ceva cu totul aparte.

Și totuși, ce au serialele și noi nu? Probabil reluare pentru că în rest se poate întâmpla orice, atât în viața reală cât și în cea imaginară a sitcom-urilor și a producțiilor TV. OK, poate nu chiar orice, dacă ne gândim în sens larg la întreaga varietate pe care o include cuvântul în sine. Ce încerc să spun e că, atunci când vezi ceva ce îți place atât de mult încât să vezi fiecare reluare care apare la TV, iar când vine momentul să iei cu adevărat o decizie te gândești ce ar face idolul tău?

Încă de când eram mică, mă încântau producțiile cu scriitori, asta incluzând câteva filme Disney, plus încă unul despre o fată care era bună la fizică, dar care a renunțat pentru patinaj. Poți fi bun în ceva anume, dar vine un moment în care pur și simplu trebuie să privești lucrurile cu alți ochi, pentru că se poate ivi ceva complet extraordinar, iar tu trebui să fii pregătit pentru acel lucru, deoarece nu primești întotdeauna o a doua șansă. În fiecare serial, indiferent de temă, se prezintă în prim-plan viața personajului principal, ceea ce ne oferă cumva ocazia de-a vedea modul de trai a unei alte persoane, chiar dacă aceasta nu e reală. 

De la începuturi până în prezent, toate serialele și filmele difuzate vreodată au avut ceva de spus, ceva de demonstrat, fie dacă aveau rolul de-a stârni râsul sau lacrimile privitorilor, acestea ne-au fascinat încă de la atunci, în felul lor unic.

La începutul săptămânii am postat un top 5 filme de văzut vara asta, iar dacă mă raportez strict la recomandările mele, primele patru te fac să zâmbești, pe când Wayward Pines reușește să te șocheze pe parcursul fiecărui episod, fiind plin surprize, mister și multă dramă, asta până spre final când devine mai mult SF decât mister, dar care te prinde oricum.

Lista mea de preferințe este cu mult mai mare și mult mai variată decât cele 5 afișate în acel articol, iar fiecare dintre ele îmi lasă câte o impresie vizavi de orice, una dintre ele chiar a reușit cumva să mă facă să îmi schimb părerea asupra unui lucru de care am fost complet sigură în ultimii ani, dar noua opțiune e mult mai bună decât precedenta, așa că nu îmi pare rău. Nimănui nu ar trebui să-i pară rău de deciziile pe care le face, indiferent dacă sunt influențate într-o oarecare măsură de personaje fictive.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PODCAST

Popular Posts

Analytics- să nu ștergi asta că jar mănânci