22.03.2016

De ce este indicat să mințim moderatOamenii au alți oameni cărora să le destăinuie sentimentele devastatoare pentru suflet, pe când eu, nu am decât un jurnal amărât cu parolă în micul meu telefon mobil, strângând notițe care se vor pierde oricum în negura timpului și vor deveni din ce în ce mai puțin importante. Sunt trei tipuri de oameni: mincinoșii, cei sinceri, care preferă să spună mereu adevărul indiferent de consecințe. Și cei care mint moderat, pentru că nu vor să îi rănească pe ceilalți cu un adevăr greu de suportat. Situațiile excepționale, în care avem toate drepturile să mințim, sunt foarte rare, iar în lipsa acestora, fie mințim din plăcere, fie din teamă. Dar ce se întâmplă cu celelalte categorii când sunt înconjurate de oamenii care știu exact când și cum să mintă?

Am crescut conștientă că e bine să spui mereu adevărul, indiferent de consecințe, ca acum, după trei ani de liceu să îmi dau seama că există oameni care nu suportă purul adevăr. Să fi excepțional de sincer sau excepțional de mincinos nu face decât să te bage în belele, care mai de care mai complicate, în funcție de natura lucrurilor pe care le spui. Când minți cu moderație, poate fi o scăpare de probleme, o fugă de acestea care nu face decât să prelungească un capitor pe care nu îți dorești decât să îl închei. Ajungând astfel, un magnet pentru dezastru în cazul în care se află. 

Oamenii vor să știe lucruri, este în natura noastră de ființe curioase din naștere, iar când ești presat de informații și toată lumea se așteaptă să audă de la tine lucruri pe care nu ai de gând să le spui oricum, sentimentul de vinovăție și de trădare crește și mai mult în tine, indiferent dacă ai spus un crud adevăr sau o minciună deosebit de gogonată, plină de înflorituri și culori care o fac incredibil de ușor de detectat, dar majoritatea oamenilor nu se prins, ceea ce te ține în siguranță, însă există mereu posibilitatea de-a se afla. În funcție de gravitatea ei se poate isca un întreg război civil. Nimeni nu se exprimă corect atunci când este presat, spunând lucruri puțin prea grave, trecute cu mult de adevărul general, iar asta pentru că simțim lipsa relaxării, instalându-se iritarea care ne face irascibili și care ne înspăimântă de reacția celui care ne ascultă când va auzi ce avem de spus. Când atingi subiecte delicate, e greu să îți spui punctul de vedere atunci când oameni care te ascultă cu un interes ieșit din comun, ceea ce e de înțeles, pentru că se așteaptă să spui lucrurile din punctul lor de vedere, ceea ce e imposibil atât pentru mine, cât și pentru oricine altcineva.

Un adevăr spus miroase a marțipan, dar este inutil atâta timp cât avem parte doar de miros. Când ești foarte sincer, sau un mincinos cu experiență, nu îți poți da seama cât de repede se poate ajunge la lucruri pe care nu le dorești. Cu un simplu adevăr poți distruge prietenii, pierde încrederea celor din jur și pot isca neînțelegeri într-un colectiv, iar asta doar pentru că ne-am dorit ca integritatea să nu ne fie pătată de nicio minciună, de care oamenii vor uita cu ușurință, mai ales dacă este una măruntă, complet nesemnificativă pentru ceilalți. Încep să înțeleg de ce, la interviuri, unii oameni preferă să răspundă cu no comment atunci când reporterul pune o întrebare puțin prea personală despre care, persoana intervievată, nu își dorește să se afle. Poate no comment este noul nu e treaba ta, precum textul de la începutul fiecărui jurnal cu cheiță sau parolă, indicând faptul că proprietarul nu își dorește să îi știe nimeni datele personale, preferând să le țină secrete. Acest lucru ar trebui făcut de toți cei cărora li se cere să fie sinceri în privința unor lucruri despre care nu trebuie să se pronunțe și nu pot minți. Nu este chiar o minciună moderată, ar fi doar un punct de mijloc între sinceritate și minciună, reușind cumva să le echilibrele pe cele două în situațiile grave, în care nu putem minți frumos

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PODCAST

Popular Posts

AMP gtag demo

Make it so.