DESPRE SIMPLITATE ȘI BULLET JOURNALING

Bullet journaling-ul este un sistem de organizare gândit de Ryder Carroll, de la care au pornit tot felul de idei și modele diferite, varia...


Bullet journaling-ul este un sistem de organizare gândit de Ryder Carroll, de la care au pornit tot felul de idei și modele diferite, variate de cel original al lui; Sistemul are la baza două principii simple, productivitate și organizare. Iar felul în care îți structurezi bullet journal-ul ține strict de persoana care deține caietul, Dacă se organizează mai bine cu desene sau cu modele cât mai simple, sau doar liste. Sunt o persoană organizată din fire, iar bullet journal este una dintre metodele care mă ajută să rămân inspirată și mai productivă, dar cum în orice există moderație, un bullet journal fie îți poate mânca prea mult timp, fie este început și uitat în vreun sertar sau pe birou până când este nevoie de el. Desigur, există și calea de mijloc, cea în care încerci să echilibrezi timpul petrecut în organizarea caietului tău astfel încât să fie practic și productiv. 

Prin luna octombrie a anului trecut m-am gândit să încerc un tip de spread foarte simplu, pe care l-am combinat cu desene. În sine, e o metodă simplu, iar desenele îmi bucură ziua când le văd. Ideea mi-a venit din dorința de schimbare, dar și din provocarea de a încerca ceva diferit, cât și din nevoia de a găsi un sistem care să mă ajute să duc task-urile (sarcinile de lucru) la bun sfârșit. Până atunci aveam tendința să umplu paginile cu tot felul de notițe și desene inutile care mă încarcă și mă stresează. Un stres foarte inutil care face exact opusul și care reușea să mă îngrijoreze din cu totul alte motive, cum ar fi: nu am umplut toată pagina, dar nu știu ce să desenez ca să umplu toată pagină și să arate și frumos, printre altele. Felul în care arată contează, pentru că îți dă acea senzație de drag de a te întoarce la agenda în care ai toate planurile și într-un fel îți dă un oarecare chef de treabă. 

De atunci, când am ale un model standard, mereu îmi amintesc să gândesc simplu de fiecare dată când lucrez la o pagină nouă. Să încerc să gândesc practic și să încerc să mă concentrez pe ce am de făcut și nu pe ce aș putea desena. Simplitatea a fost mai mult decât am avut nevoie pentru o oeganizare productivă. Așa cum am început acum câțiva ani cu un carnețel și câteva mandale desenate aiurea și scris împrăștiat, acum am un chenar cu 5 coloane (weekly spread) și un desen sau citat, în funcție de cât de bine îmi aleg pozele de referință și fragmentele din cărți care îmi vin în minte. 

La început un bullet journal simplu pare plictisitor, dar dacă își împlinește scopul și te ajută să îți duci task-urile la bun sfârșit e mai mult decât suficient, iar în timp va apărea un anumit model, e nevoie de o perioadă în care să te acomodezi și să experimentezi cu diferitele modele, iar în ciuda modelului standard creat de Ryder Carroll, un bullet journal este în fapt o agendă în care îți notezi lucrurile pe care le ai de făcut, nu trebuie neapărat să fie plină de desene sau picturi, poate fi personalizată și în alte moduri, ține doar de persoana care deține caietul. 

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Un produs Blogger.