Chioșcurile de ziare


,,Un ziar este o librărie circulară cu un puls accelerat” -Arthur Baer 


Dacă e ceva ce îndrăgesc mai mult decât idea de librărie sau de bibliotecă, atunci ar fi vorba despre chioșcurile de ziare. Încă din copilărie am fost atrasă de reviste și de tot ce însemna cuvinte, deși nu mi-am dat seama de asta de la început. Pasiune involuntară, nevinovată, îmi plăcea să cumpăr reviste și să le citesc de nenumărate ori. 

Am o mulțime de stive de reviste de diferite tipuri, pe care le am de ceva timp. Reviste precum Secretele Sabrinei ( care - vorbesc în numele fetelor de vârsta mea când spun că - ne-au marcat copilăria, chiar dacă nu am urmărit niciodată filmul Sabrina, vrăjitoarea adolescentă, iar asta pentru că era pentru adolescenți, în niciun caz pentru copile de generală fascinate de reviste alături de care se distribuiau cosmetice ), corpul uman, serie cu diferite piese ale corpului omenesc, distribuită de Deagostini ( care continuă să distribuie reviste cu diferite teme și colecții, probabil sub alt nume, cred, parcă tot ei sunt), enciclopedii precum cele cu Mickey Mouse, sau atlase ale lumii sau chiar reviste Bravo sau Cool girl, țin minte că am avut și un număr din Popcorn, revistele Monster High, Winx, benzile desenate cu Witch și multe altele. 

În prezent nu mai am decât un teanc imens de reviste Terra Magazin ( pe care le cumpăram pentru că mi se păreau interesante și nu pentru că majoritatea profesorilor de geografie le promit elevilor câte un zece dacă le cumpără, mie nu îmi dădea nimeni 10 pentru că le cumpăram de fiecare dată și de fapt nu am avut niciodată un zece la geografie până săptămâna trecută) și aproximativ douăzeci și ceva de numere ale revistei Corpul Uman, nu am nicio idee ce s-a întâmplat cu celelalte, dar istoria mea în ceea ce privește chioșcurile de ziare este destul de vastă, pentru că o rugam pe mama să îmi cumpere câte ceva de fiecare dată atunci când vedeam ceva ce îmi plăcea, indiferent dacă eram în București și trebuia să așteptăm vreun tren sau doar la o tonetă de cartier. 

Mama unui coleg din generală lucrează într-un astfel de loc și pot spune că încă de pe vremea claselor primare îmi făceam veacul pe acolo, urmărind fiecare titlu, analizând cu mare atenție în tentativa mea de-a găsi ceva care să-mi placă.

Adeptă a cuvintelor încă de pe vremea în care nici nu știam să scriu ca lumea, îmi pare rău că nu am păstrat absolut toate revistele pe care le-am avut vreodată, pentru că aș fi fost mândră să le expun în biblioteca mea plină de diferite volume și agende. 

Ar fi drăguț dacă aș reuși să citesc câte ceva din revistele pe care am reușit să le păstrez și chiar le-aș citi cu mare drag dacă mi-ar permite timpul. Dimineața la ceiuleț, cafeluță, ciocolată caldă sau la un bol cu cereale, ne putem delecta cu un flux de informații pe care poate nu le știam până în momentul respectiv. Tata nu ar fi de acord cu acest lucru care ar putea deveni obicei, susținând că la masă se mănâncă și nimic mai mult, însă poate voi reuși să fac acest lucru în vacanța de vară, sub părul din curtea bunicului meu, asta dacă nu voi fi ocupată cu pregătirea pentru bac.

Pe vremuri, probabil că am fost o femeie care se oprea tot timpul la câte un chioșc de ziare pentru a procura câteva pagini de citit în timpul liber și care mereu intra în vorbă cu omul din spatele tejghelei dezbătând subiecte politice sau pur și simplu de viață. Acum nimeni nu știe să poarte cu adevărat o discuție fără să se ajungă la un scandal complet nesemnificativ. Când discuți despre politică sau despre orice altceva trebuie să fi receptiv, chiar dacă părerea ta nu coincide cu cea a persoanei de lângă tine. Toți facem propriile alegeri, diferite în felul lor, de care nu vom  fi cu toții de acord, dar trebuie cumva să încercăm să analizăm și părerile celor din jur, punându-le practic în echilibru cu propriile idei, în acest fel ne putem da seama că nu tot ce credem este cu adevărat potrivit sau dimpotrivă, ideile celorlalți sunt greșite. 

0 Comments